Dołącz do społeczności biegowej!
Nie jesteś zalogowany.
Tak jak w temacie. Czy kontrola oddechu jest ważna podczas biegu. Jezeli tak to jak to powinno wyglądac. Ktos coś wie na ten temat?
Wg mnie to podczas biegu raczej musisz oddychać Ale na serio, gdy biegniesz szybciej niż truchtem lub I zakresem staraj się nie rozmawiać. Raczej większość biegaczy oddycha ustami, ale jak potrafisz nosem to gratuluje. Jeżeli chodzi o rytm to po przebiegnięciu 50 metrów sam ci się "ustawi". Nie możesz tylko wstrzymywać oddechu. Ja zawsze sobie jakiś rytmik układam i w myślach powtarzam (zazwyczaj jest to: raz dwa raz dwa raz dwa:P)
Możesz wierzyć lub nie, bo jestem początkujący biegacz:
Ja sobie zrobiłem tak, że kontroluje oddech: a mianowicie:
Co 3 kroki jeden wydech, a w ich czasie łapię wdech.
Oddycham głęboko.
Pozdro. Mam nadzieję, że pomogłem.
Po pewnym czasie każdy biegacz odnajduje własny rytm oddechu, w takt bieganych kroków, a wraz ze zwiększaniem prędkości oddycha szybciej i szybciej, wciąż w rytmie.Najważniejsze to dostarczać naszemu ciału wystarczająco dużo powietrza.
KuNa napisał:
Po pewnym czasie każdy biegacz odnajduje własny rytm oddechu, w takt bieganych kroków, a wraz ze zwiększaniem prędkości oddycha szybciej i szybciej, wciąż w rytmie.Najważniejsze to dostarczać naszemu ciału wystarczająco dużo powietrza.
dokladnie