Dołącz do społeczności biegowej!
Nie jesteś zalogowany.
Siemka. I to znowu ja :-) Chciałbym dowiedzieć się jak biegać takie dystanse technicznie i czy to wpłynie na poprawę czsu?
Pozdrawiam serdecznie.
Każdy bieg który biegniesz po tartanie ma taką samą technikę. Lecz przy biegach średnich nie musisz unosić tak wysoko kolan, jak przy sprintach. Na technikę rób skipy i przebieżki
Technika jak najbadziej się liczy. Staraj się "chwytac luza" podczas biegu... Ja cały czas w sezonie musze dużo pracowac nad techniką biegu Jak dla mnie : Trudny element
Thx. Bo mi chodziło o to jak stawiać stopy, czy biec jakby na palcach, usztywniać się itd.
Co to znaczy trzymać luza. Nie usztywniać się
Biega się na śródstopiu. A biega się jak najbardziej luźno
KuNa napisał:
Staraj się "chwytac luza"
dobre
Trener mi to często przypomina, bo czasami się usztywniam ...
Jeśli chodzi o stopy to staraj sie zawsze w trakcie kiedy stopa jest w powietrzu miec PALCE ZADARTE DO GORY tak aby stopa była równoległa do podłoza... Śródstopie nie może byc opszczone na dół bo w trakcie stykniecia z podłozem sam sobie chamujesz...
http://i51.photobucket.com/albums/f367/cagey8/elg6.jpg Zobacz na jego prawą stope
Tyle ode mnie:)
Pozdrawiam!
Dzięki za odpowiedź. O to mi właśnie chodziło. Dzisiaj tak potrenuję, chociaż pada :-(
Nawet nie pomyślałem o tym, że trzeba mieć palce zadarte do góry :0.
Pozdrawiam również :--D
Dzisiaj tym sposobem biegałem i muszę powiedzieć, że mnie bolą piszczele.
Cały czas miałem do góry zadarte palce i jak biegłem to czułem jak mi sie piszczel "napręża". Co jest tego powodem?
Źle biegam??
Do końca ci nie pomogę... ale z gdzieś czytałem i własnym doświadczeniem mogę ci to potwierdzić, że techniki nie narzuca sie od razu. Z czasem sama przychodzi. Gdy sam na siłę próbujesz biec idealnie pod względem techniczny, to wszystko obraca się o 180 stopni.
Pytanie:
Biegałeś tak jak truchtałes? Czy biegałeś tak na przebierzkach?
Jest to cieżki element (przynajmniej dla mnie) o którym trzeba pamietac robiąc przbierzki ! W trakcie truchtania staraj sie nie biegac na palcach tylko opuszczac cała stope...
Może to http://youtube.com/watch?v=90cHm9UO9bs&feature=related
Ja biegałem w biegu truchcie. na przebieżkach też :-(
moj tener zawsze zwraca uwage na :
*bieg na śródstopiu
* palce na siebie
A mój zawsze truje, że biegnę trochę przygarbiony Ale tylko trochę, staram się to korygować
Ja mam problem z:
*lewą ręką, która cały czas nie pracuje tak jak powinna
*jestem sztywny w barkach
*nie nakładam palców na siebie
Na szczęście wszystko to wygląda już lepiej niż kiedyś
Jak sie zapomne to nie pracuje wogle lewą reką albo macham nia na boki... Ćwicze to cały cas na rytmach i jest coraz lepiej.. w sezonie mam nadzieje już nie miec z tym problemu
Conajmniej 6 trenerów sie pytało czy miałęm złamana ta reke. Ale nic sie z nia nie dzialo... ;]
Pozdrawiam!
ciekawe. Mi na szczęście machanie rękoma dobrze wychodzi .....a miałem złamany obojczyk, hehe
KuNa napisał:
Conajmniej 6 trenerów sie pytało czy miałęm złamana ta reke. Ale nic sie z nia nie dzialo...
A ortopeda Cię badał? Bo wg. mnie taki nawyk sam bez powodu się nie pojawił. Może występuje u Ciebie jakaś asymetria (np. krótsza noga itp) którą intuicyjnie kompensujesz w ten sposób?