Dołącz do społeczności biegowej!
Nie jesteś zalogowany.
Witam pasjonatów biegania!!!
Biegam tak od dwóch miesięcy i naprawdę przerodziło sie to w moją pasje.
Korzyści wynikających z tej formy aktywności fizycznej chyba nie muszę wymieniać, każdy kto biega zna je doskonale:)
Dzienniki biegowe jakie się tutaj znajdują to fantastyczna sprawa, pozwalają monitorować progresje i no i sam trening rzecz jasna - chyba nie ma prawdziwego biegania bez prowadzenia takiego dzienniczka.
P.S.
Mam małe pytanko do ludzi bardziej zaprawionych w bieganiu, ale nie tylko:
Jak w miarę dokładnie mogę zmierzyć przebiegnięty dystans (trasę biegu)?
Pomiar rowerem z licznikiem kilometrów wydaje się być dobrym rozwiązaniem, a jakieś inne metody???
Póki co biegam trochę w ciemno tzn. wiem jak długo biegam (aktualnie 20-30min na trening, 2-3 razy w tyg.), ale nie wiem za bardzo jak daleko.
Na tym etapie to może bieganie na czas, a nie na dystans nie jest złym rozwiązaniem - wręcz z tego co wiem - zalecanym, ale w miarę zwiększania przebiegniętych minut chciałbym raczej biegać na dystans.
Poza tym, nieznajomość kilometrażu nie pozwala mi kontrolować tempa biegu,
a to już jest dość istotne.
Ufff, ale sie rozpisałem na powitanie, może faktycznie lepiej byłoby to umieścić w dziale trening, ale liczę na wyrozumiałość moderatorów![]()
POZDRAWIAM!
Witaj ewald,
Cieszy mnie, że Ci się podobają dzienniki ![]()
Co do Twojego pytania - pomiar długości trasy, możliwości jest trochę:
1) GPS - choć tu z dokładnością różnie bywa
2) Tak jak wspomniałeś - rower z licznikiem
3) Google Maps lub inny serwis udostępniający w Internecie mapki
4) Kółko pomiarowe - takie z jakiego korzysta np. policja
5) Jeżeli biegasz wzdłuż drogi to możesz liczyć słupki drogowe
6) Nitka i mapa topograficzna
pewnie można by jeszcze trochę sposobów znaleźć...
Pytanie tylko, czy jest Ci potrzebna jakaś ogromna precyzja pomiaru? ![]()
Wystarczającą kontrolą tempa powinno być Twoje samopoczucie i biegaj (na razie) w tempie, w którym byłbyś w stanie rozmawiać bez zadyszki.
Nie zapominaj się pochwalić co jakiś czas jak postępy idą ![]()
Powodzenia!
Dzięki za wsparcie i pomoc.
Mapki internetowe... czemu wcześniej na to nie wpadłem; chyba nie sądziłem, że mój ukochany lasek i jego ścieżki mogą widnieć na jakiejkolwiek mapie ![]()
Pytanie tylko, czy jest Ci potrzebna jakaś ogromna precyzja pomiaru?
Oczywiście, że nie - odległość orientacyjna w zupełności wystarcza.
Tak więc jeszcze raz dzięki za pomoc.
Tak więc nie pozostaje mi nic innego jak pracować dalej nad formą.
P.S.
Swoją drogą, z tego co zauważyłem Pabrze, to Ty jesteś autorem dzienników. Noo, naprawdę szacuneczek za pomysł i realizację. Drobne błędy w działaniu tudzież funkcjonalność zawsze można poprawić
(w końcu nie myli się ten co nic nie robi), ale za pomysł naprawdę - respect.
Proszę Cię bardzo ewald, polecam się na przyszłość ![]()
Co do błędów dzienniczków - są dlatego, że nie przewidziałem na początku takiego zainteresowania nimi (dzienniczkami). Wersja, nad którą teraz pracuję jest zaprojektowana tak, że wprowadzanie zmian będzie sprawą kilku kliknięć, a nie szukaniem po plikach, gdzie ukrył się błąd. Mam nadzieję, że zauważycie też wzrost prędkości ![]()
P.S. Rano zamówiłem nowy (szybszy) serwer dla naszego serwisu
I żywię gorącą nadzieję, że i on na długo nie starczy ![]()
Pozdrawiam!
pabrze napisał:
P.S. Rano zamówiłem nowy (szybszy) serwer dla naszego serwisu
Już polubiłem ten nowy i szybszy serwer ![]()
Może zrobimy ankietę o tym jak go nazwać? ![]()
pabrze napisał:
I żywię gorącą nadzieję, że i on na długo nie starczy
Jak jeszcze dodasz różne wersje językowe (oprócz polskiej i angielskiej dodatkowo np. chińską
) to różne nacje nas zaleją...
Ja jestem przekonany, że będzie za wolny ![]()
A z tymi wersjami językowymi to nie jest głupie...
Mam małe pytanko dotyczące leginsów (legginsów - nie wiem , która forma jest poprawna bo tak samo często spotykam obie), a właściwie potrzebowały bym porady:
Przymierzam się do zakupu legginsów no i które wybrać?
Znalazłem - Legginsy Kalenji
Jakość nie zawsze idzie w parze z ceną, ale z tego co się zorientowałem to marka jak na tę półkę solidna.
Jak na początki z bieganiem nie ma się chyba co rzucać na drogie marki.
Cześć,
ja kiedyś też kupiłem legginsy Kalenji z tym, że był to typ Novadry. Były najtańsze a ja potrzebowałem czegoś na "Harpagana". Używałem ich również do innych biegów i sprawdziły się dobrze. Chociaż z drugiej strony ja zwykle miałem problemy z obtarciami więc pod spód zakładałem bardzo obcisłe, krótkie "lajkry". Generalnie legginsów używam kiedy jest naprawdę zimno. W przeciwnym przypadku wolę lekki ortalionowy dres lub krótkie spodenki.
PS. Kupując w Decathlonie masz ten komfort, że możesz spokojnie w domu przymierzyć i ew. oddać jak coś nie pasuje.
pozdrawiam.
kubal napisał:
Może zrobimy ankietę o tym jak go nazwać?
Czekam na propozycje ![]()
Odnośnie marki Kalenji - jestem bardzo zadowolony (m.in. świetne skarpetki) i na początku lutego też planuję wyjazd do Wrocławia (bo w Opolu jeszcze Decathlon'u nie ma... ale czekam niecierpliwie) i zakup geterek właśnie z Kalenji (bo jak się 2 treningi będzie robić w jednym dniu to po wypraniu nie będę miał w czym latać...).
Kubal, właśnie dałeś mi do myślenia... kiedyś też wracałem poobcierany z treningów (same początki), a teraz już nie mam z tym problemów - może technika biegu mi się zmieniła... ciekawe
A próbowałeś jakiegoś smarowidła, np. wazeliny?
Pozdrawiam
Dzwoniłem do Decathlonu i dowiedziałem się, że szykują wyprzedaż pod koniec lutego. Najpierw akcja ma być prowadzona dla stałych klientów, a póżniej już ogólnodostępna.
Nigdy nie wiadomo co zostanie, ale zawsze coś w atrakcyjnej cenie się znajdzie.
Dzięki za opinie o Kalenji,
Pozdrawiam!
witaj ewald
wracajac do twego I posta - ja rowniez lubie wiedziec ile przebieglem -wiec polecam zumi.pl (sam czesto korzystam) i zastanowilbym sie takze czy nie sprawilbys sobie pulsometru-w moim przypadku biegajac na tetno uspokoilem moje treningi - oraz zachecam do kupna ksiazki J.Skarzynskiego"Biegiem przez zycie"<55zl z dostawa do domu w 3 dni>-przeczytasz i juz prawie wszystko wiesz, choc wiadomo "prawie-robi wielka roznice"
pozdr
Witaj Manitou7,
Jeśli chodzi o książkę, to zaopatrzyłem się w "Podręcznik Biegacza" Boba Glovera (naprawdę świetna), choć jako alternatywę miałem właśnie "Biegiem przez życie" Skarżyńskiego
Jak się znam to pewnie w niedalekiej przyszłości zaopatrzę się i w tą pozycję.
O pulsometrze też bardzo intensywnie myślałem. Zdecydowanie wolałbym kontrolować tempo bicia serca aniżeli tempo km/min.
Jak będę miał więcej czasu to rozejrzę się za pulsometrami i nie omieszkam poprosić Was o opinię.
A może znacie jakieś ciekawe oferty sklepów internetowych (i innych) łącznie z allegro. Byłbym wdzięczny za info.
Cena jaka by mnie interesowała to tak max 50-60 PLN,
jak kiedyś się rozglądałem to wiem, że można już kupić w tych granicach.
Może nie mają kodowanego sygnału, ale póki co nie potrzebuję.
POZDRAWIAM!
Mam prośbę, jak oceniacie niniejsze legginsy:
http://www.allegro.pl/item304764457_mes … ozm_l.html
Pozdrawiam!
Co do legginsów z allegro - firmy nie znam, ale chyba chce się na rynku pokazać. Trudno jest mi ocenić produkt nie dotykając go... ale wyglądają mi raczej na "kalesony"
mogę się mylić oczywiście ![]()
Za porównywalną kwotę skorzystam jednak z oferty Decathlonu (Legginsy Boston). W przyszłym tygodniu mam w planie skoczyć do Wrocławia, jak się zaopatrzę i przetestuję - zdam relację.
Pozdrawiam
pabrze napisał:
Trudno jest mi ocenić produkt nie dotykając go... ale wyglądają mi raczej na "kalesony"
Moje pierwsze skojarzenie było identyczne, dlatego chciałem się skonsultować z kimś bardziej biegłym w temacie.
Dzięki,
Pozdr!