Dołącz do społeczności biegowej!
Nie jesteś zalogowany.
czy ktoś na forum ma płaskostopie? ja wiem ze w dziecinstwie miałem z tym problem i chodziłem na gimnastykę korekcyjną.Wiecie może czy są specjalne buty, czy może raczej stosować jakieś wkładki? co polecacie? czy może przy płaskostopiu bieganie nie jest zalecane? oczywiście powiniennem iść do ortopedy ale może ktoś się podzieli swoim doświadczeniem. dopiero zaczynam biegać i stopy mnie nie bolą. prędzej uda i łydki.
dzięki za pomoc
Ja mam płaskostopie. Pamiętam, że od dziecka o tym słyszałem. Nogi bolały mnie najbardziej w butach narciarskich i w łyżwach ale np. bardzo lubiłem rajdy turystyczne ze sporym kilometrażem. Jako dzieciak miałem nawet jakieś butki z wkładką. Problem pojawił się gdy przyszło wybrać buty do biegania. Pierwsze NB1050kupiłem gdyż były na wyprzedaży i w sieci dowiedziałem się, że są dla pronatorów. Potem umówiłem się do rehabilitantki, która kiedyś pomagała mi w problemach z kręgosłupem. Pani mnie wyoglądała, kazała pospacerować na bosaka, zrobiła krótki wywiad i powiedziała: ma pan płaskostopie poprzeczne, wzdłużne, statyczne i dynamiczne. Myślałem że umrę z wrażenia. Spytałem czy są jeszcze jakieś inne rodzaje. Poradziła zakup specjalnych wkładek do butów i prawideł (?) na paluchy bo mi odchodzą do zewnątrz. Z propozycji nie skorzystałem. Za to kupiłem sobie nowe asicsy gel3000 i biegam dalej:) I jest mi dobrze....
Ostatnio edytowany przez tazoo (2009-11-17 23:57:46)
Swego czasu z płaskostopiem nie brali do służby wojskowej. Z tego co wiem zaleca się chodzenie i bieganie po zróżnicowanym podłożu (trawa, okrągłe kamienie), oraz dedykowane ćwiczenia żeby stan się nie pogarszał.