Dołącz do społeczności biegowej!
Nie jesteś zalogowany.
witam, chcąc przygotować się do maratonu zapisałem się do klubu fitness i trener przygotował mi program na poprawę wytrzymałości. Należą do niego również ćwiczenia aerobowe z niedużymi obciążeniami, np bieg w miejscu z hantlami. Zastanawiałem się czy urozmaicić swoich treningów poza siłownią o biegi z obciążnikami. Czy taki trening bardzo obciąża stawy łokciowy i kolanowy?
Z tego co się orientuję to taki trening obciąża również kręgosłup. Swoją drogą zastanawiałem się czy jest sensowne bieganie z obciążnikami (opaski obciążające) umocowanymi przy kostkach/łydkach. Może jest ktoś na tym forum potrafiący na moje i marant-a pytania odpowiedzieć?
jesli nie szkoda Ci stawow i stac Cie na kilka operacji na starosc to czemu nie biegaj z obciaznikami...
a tak na powaznie:
bieganie z obciaznikami powoduje mikrourazy w stawach. nawet "specjalne" buty w 100% tego nie niweluja.
zamiast biegania z obciaznikami polecam dluzsze wybieganie. efekt bardzo podobny a przy okazji zwieszka sie wydolnosc organizmu.
Racja, szkoda stawów. Trener poradził dokładnie to samo co crowley powiedział, wydłużyłem zatem swoje treningi i staram się biegać na poziomie do 80% tętna maksymalnego.