Dołącz do społeczności biegowej!
Nie jesteś zalogowany.
Witam, patrzyłem na forum <--- nie ma takiego wątku więc mogę sobie pozwolić na takowy Tak mniej więcej gdzieś TU na forum przeczytałem, że makaronik przed biegiem i będzie git. Ogólnie zawsze na mecie, czeka na nas jakiś kolo i łapie żebyśmy się nie przewracali hehe Ale ja jakoś zazwyczaj czułem się w miarę dobrze. Wtedy jeszcze jadłem sobie zwykłe bułeczki z kruszonką 1,5h przed startem. Dziś spróbowałem makaronu z cukrem (dość dużo zjadłem, a nawet się najadłem ) Czułem się dobrze. Potem trochę wody (żywiec zdrój cytrynowy) i 30 min przed startem batonik i znów trochę wody. Idę na linię startową, do biegu, bum! Ze startu jak najbardziej zadowolony... ale od razu za metą, zaczął mnie boleć brzuch i czułem odruch do wymiotów. Położyłem się w cieniu, trochę wody napisałem i jakoś przeszło. Startuje już drugi rok, ani razu nie miałem takiej przygody. Czy ktoś mógłby mi zdradzić co można zjeść przed biegiem (oczywiście rzeczy które można dostać w zwykłem spożywczaku ). Z góry dzięki, pozdro
Trenerzy na kadrze zawsze przed startem rano zabraniali pic mleka. Ja uważam ze spozycie posiłku przed startem to sprawa indywidualna, niektórzy beda potrzebowali 3 godzina na strawienie a inni nawet 6... Ja najczesciej jem 4 godziny przed startem makaron lub ryz, normalny obiad (trener kiedys mi powiedzial, idz na obiad bo po bułkach siła ci za 7 lat nie przyjdzie). Czesto tez ok 2 godziny przed startem jakas czekolada...
Ostatnio edytowany przez KuNa (2008-05-12 21:34:57)
Osobiście często stosuję makaron, po pierwsze, że go lubię a po drugie, mam wtedy sporo siły na bieg. Codziennie wypijam przynajmniej pól litra kefiru i 2-3 litrów niegazowanej oczywiście wody. Jakoś się kręci. Właściwie, to nie zastanawiałem się nad dietą, po prostu taki układ jest dobrze traktowany przez mój organizm. Biegam około 3-4 godzin po posiłku.
Produkt Indeks glikemiczny Porcja zawierająca 50g węglowodanów Porcja zawierająca 75g węglowodanów
Chleb gruboziarnisty lub pumpernikiel 46 100g (3 kromki) 150g (4-5 kromek)
Jabłka
38 400g (3 średnie) 600g (4 średnie)
Jogurt
33 400g 600g
Napoje dla sportowców ok.40 1 szklanka 1 ¾ szklanki
Owsianka
42 600g 900g
Pieczona fasola
48 450g (puszka) 670g (1 ½ puszki)
Pomarańcze
44 600g (5 małych) 900g (7 małych)
Sałatka owocowa